Contact
Windmolenstraat 67, 9450 Haaltert

Endodontie

Verwijzing wortelkanaalbehandelingen

Voor de verwijzer: vul hier onze digitale verwijsbrief in of download onze papieren verwijsbrief (PDF).

Wat is endodontie?

Endodontie is afkomstig van het Griekse ‘endo’ en ‘odontos’ wat samengesteld ‘binnen de tand’ betekend. Met andere woorden, alle behandelingen van het wortelkanaal, veelal ontzenuwen genoemd. Een endodont is een tandarts-specialist die op verwijzing wortelkanalen behandelt.

Waarom word ik doorverwezen?

Het ontzenuwen van tanden is een technisch moeilijke behandeling, toch zal in een groot aantal van de gevallen uw eigen tandarts deze behandeling tot een goed einde kunnen brengen.

Soms zijn er meer hulpmiddelen en expertise nodig. Dan zal uw tandarts u verwijzen naar een endodont. Dit gebeurt onder andere bij tanden met een moeilijke of afwijkende anatomie van de wortels, tanden met grote ontstekingen, herbehandelingen, kleine mondopeningen e.d.

Hoeveel kost een behandeling?

De kostprijs van de behandeling hangt af van een aantal factoren. Onder andere het aantal kanalen, de moeilijkheidsgraad en de benodigde tijdsduur.

Deze zal schommelen tussen de 250 à 600 EUR waarvan de mutualiteit ongeveer 40% zal terugbetalen.

Is de behandeling pijnlijk?

De behandeling wordt uitgevoerd onder lokale verdoving en zal in de meeste gevallen pijnloos verlopen. Bij hevige ontstekingen is het aangewezen om eerst een antibioticakuur te nemen om de behandeling mogelijk te maken.

Hoelang duurt een behandeling?

De tijdsduur van een behandeling hangt vooral af van het aantal kanalen en de moeilijkheidsgraad van de behandeling. De meeste behandelingen duren tussen 1 à 2 uur en worden meestal in één zittijd afgewerkt.

Napijn

Ga ik achteraf pijn hebben? Meestal ervaren de patiënten een spontane napijn gedurende 1 à 3 dagen. Deze is behandelbaar met pijnstillers/ontstekingsremmers. Voorts is er nog een verhoogde gevoeligheid bij druk of aanraken van de tand gedurende 2 à 3 weken. Afhankelijk van de graad van infectie wordt er een antibioticum voorgeschreven.

Verwijsbrief


Tandarts & Endodontologie Miradent - Haaltert


Tandarts

Gegevens patiënt

Te behandelen element(en)

18 17 16 15 14 13 12 11
21 22 23 24 25 26 27 28
48 47 46 45 44 43 42 41
31 32 33 34 35 36 37 38